Општина Сврљиг и Предшколска установа ''Полетарац'' Сврљиг позивају све заинтересоване грађане, као и стручну јавност да се упознају са текстом Нацрта Стратегије развоја предшколског васпитањаа и образовања општине Сврљиг за период 2020-2025.год. и да дају своје коментаре, сугестије и предлоге.

 

Имајући у виду тренутну епидемиолошку ситуацију на територији општине Сврљиг и Републике Србије, јавна расправа ће бити одржана путем онлине средстава комуникације односно апликације ВИБЕР (број +381642745864) дана 03.09.2020.год. у периоду од 10 до 14 часова.

 

 

Предлози, сугестије, иницијативе и коментари достављају се Предшколској установи ''Полетарац'' путем електронске поште на e-mail адресу: poletaracsvrljig@gmail.com.

 

Нацрта Стратегије развоја предшколског васпитањаа и образовања општине Сврљиг

Грађани  општине Сврљиг од сада на потпуно електронски и бесплатан начин могу да пријаве децу за упис у предшколску установу/ предшколске установе.

Услуга еВртић представља електронску пријаву деце за упис у предшколске установе. Родитељ више не мора да одлази на разне шалтере приликом пријаве детета у предшколску установу, већ пријаву може да обави електронски на Порталу еУправа.

Од ове године услуга ће бити омогућена  у 140 градова и општина као лакши, бржи, потпуно електронски и бесплатан начин пријаве дете у предшколску установе.

Електронско подношење пријаве се врши једноставним попуњавањем online обрасца, а прилагање извода из матичне књиге рођених, пребивалишта и уверења о запослењу није потребно, јер се аутоматски прибављају. У овом тренутку је у току имплементација ове услуге у свим градовима и општинама у Србији.

Конкурс за пријем деце почиње 1. априла и трајаће до 15 маја, и увом периоду ће услуга еВртић биће сдоступна свим нашим суграђанима.

Посета амбасадора Републике Словеније општини Сврљиг и Предшколској установи "Полетарац".

 

Радна група, коју су чинили васпитачи и директор ПУ Полетарац из Сврљига, представник локалне самоуправе и Центра за социјални рад у Сврљигу, заједно са екипама из Кнића, Бољевца, Лучана, Рековца, Књажевца и Љига похађали су 11. октобра семинар у организацији Центра за интерактивну педагогију из Београда.

 

Тродневну обуку финансирала је Европска унија, а одржана је у оквиру пројекта "Подршка реформи система предшколског васпитања у Србији". Пројектом управља Министарство финансија, а партнер је Mинистарство просвете, науке и технолошког развоја. Релизује га конзорцијум који води Particip GmbH у сарадњи са IB, VBJK (Vernieuwing in de Basisvoorzieningen voor Jonge Kinderen) и CIP центром.

 

Циљ ове обуке је оснаживање и јачање професионалних капацитета локалних заједница да планирају и управљају предшколским васпитањем и образовањем.

 

Радионицу су водиле Милена Михајловић и Александра Калезић Вигњевић из ЦИП–Центра за интерактивну педагогију.